top of page

Admiterea la UMF este un eveniment incarcat de emotii pentru toata lumea, atat pentru candidati, cat si pentru parinti. Insa este prima treapta, prima proba pe care trebuie sa o treci pentru a face primii pasi in comunitatea medicala. Consider ca este foarte important ca in momentul examenului, candidatul sa cunoasca bine etapele de desfasurare/organizare. In aceasta pagina, as vrea sa descriu detaliile care tin de organizare, mai ales de organizarea timpului - cheia pentru reusita.

​

Examenul la Medicina Generala, dar si Dentara, este alcatuit din 100 de grile (60 de anatomie, materia obligatorie si 40 de chimie organica sau fizica, materia la alegere) si tine 2 ore si jumatate. Daca am face un calcul, asta ar insemna 150 de minute pentru 100 de grile, deci 1,5 minute pentru o grila. Din pacate, acest calcul nu este exact intrucat sunt o multime de alt factori care "mananca timpul". 

​

*DATELE AU CARACTER INFORMATIV, IAR ORLE SUNT CELE PENTRU CONCURSUL DIN 2019!!! ACORDATI MARE ATENTIE ACESTOR DATE (desi in ultimii ani asa s-a desfasurat concursul, poate se schimba din 2020, poate nu, asa ca MARE MARE grija la aceste lucruri).

​

COMPLETAREA BORDEROULUI

"imbulinarea" a 100 de buline poate dura in jur de 15-20 de minute. Poate ca suna exagerat, dar el trebuie completat cu mare atentie si grija deoarece depasirea conturului bulinei duce la anularea acelui raspuns. Sunt frecvente cazurile in care se decaleaza raspunsurile (in loc sa scrii raspunsul de la 10, il treci la 11 si toata lucrarea se decaleaza). Asadar, acesta este cel mai important apect, din punctul meu de vedere. Am atasat o poza cu borderoul de 100 de grile aici.

​

PRIMUL MINUT AL EXAMENULUI

Subiectele vin capsate. Foaia A4 este indoita si "sigilata'' cu 3 capse (dintre care cel putin una trebuie rupta). Daca nu esti atent, de emotii, din nerabdarea de a vedea mai repede subiectul, il poti rupe... La mine in sala au fost absenti, iar cei care au "maltratat" prea tare subiectul primit initial, au avut posibilitatea de a primi unul nou cu acelasi numar. Banuiesc ca orice candidat are dreptul de a primi un subiect nou intr-un caz asemanator, dar nu stiu exact...In orice caz, atentie sporita si la acest capitol. Eu nu reuseam deloc sa il deschid pentru ca imi era frica sa nu rup foile, dar un domn din asistenta mi-a reperat "suferinta" si m-a ajutat .

​

ETAPELE EXAMENULUI

Cronologic examenul este cam asa: ajungi la centrul unde ai fost repartizat; de la 7:45* incepe accesul in incinta respectiva. Exista voluntari care te ghideaza spre sala ta. Nu am intalnit nicio dificultate din acest punct de vedere. Accesul in sali a fost permis pana la 8:30*, moment in care ne-au fost distribuite borderourile NOMINALE (adica foaia aceea cu 100 de buline, care in antet era deja completata cu numele nostru, sesiunea, proba optionala, etc). Borderoul nominal este unul singur. Daca il gresesti pe primul si completezi borderoul nr. 2, acesta este un "blank".  Se face instructajul pe care il recomand cu tarie sa il cititi cu mare atentie acasa, inainte de examen (se gaseste pe pagina facultatii); sunt regulile de desfasurare ale examenului (nu ai voie sa parasesti sala in primele 30 min, nu se mai poate schimba borderoul in ultimele 30 min, etc)*. 

​

Se impart subiectele, cu vreo 15-20 de minute inaintea orei la care "se da start". Incepe examenul, deschizi subiectul si incepi rezolvarea propriu-zisa. Eu am avut un "plan de bataie" pe care l-am exersat, atat la simulari, cat si acasa cand lucram admiteri/simulari din anii anteriori. Am inceput cu biologia, iar pe ciorna am scris numarul item-ului si varianta corespunzatoare. Am alocat 1h-1h si 15 min pentru rezolvarea celor 60 de grile. Apoi, cu ciorna cu raspunsurile, am trecut la facut bulinele pentru bio. Cred ca acea pauza de 5-10 minute in care, desi am fost atenta, m-a facut sa ma detasez oarecum de biologie pentru a incepe chimie ca un "fresh start". Chimia incepe cu complementul simplu, unde sunt majoritatea problemelor de calcul. Nu este ceva de speriat. La inceput mi-a fost teama de chimie din prisma calculelor de genul ''in compusul x este 34,864% carbon'', foarte migaloase. Lucrand admiterile din anii trecuti, am sesizat ca in general calculele sunt "frumoase". In orice caz, va recomand sa lasati aceste probleme la sfarsit. Poate incepi un calcul si nu da, apare panica, incepi din nou, repeti greseala, mai multa panica, mai mult timp pierdut. Cum toti itemii au 1 punct, nu prea conteaza ca ai stat tu 5 minute pe un calcul laborios, cand erau intrebari scurte, usoare, strict de teorie. 

​

Undeva in mijlocul examenului, trebuie sa vina o comisie sa stampileze fiecare borderou. Cum eu am fost intr-o sala mare de curs, asta a insemnat ca fiecare candidat a trebuit sa se ridice de pe scaun pentru a permite accesul celui din comisie. Ceva similar este cand unii candidati se duc la baie, iar povestea se repeta. Nu zic ca este ceva batut in cuie, dar si aceasta situatie poate aparea. 

​

EXPECT THE UNEXPECTED!

Pentru mine, elementul surpriza a fost frigul. Pe 24 iulie, mijlocul verii, am crezut ca fac hipotermie... Eu am dat la Facultatea Romana-Americana, centru nou, modern, cu un sistem de ventilatie/aer conditionat care isi face treaba, chiar prea bine...Mergea aerul conditionat, iar in sala era racoare. Eu in tricou am tremurat incredebil de tare. Sunt destul de sensibila la frig. Cand completam bulinele, tremuram foarte tare si imi era teama sa nu depasesc buliina... O doamna asistenta a vazut buzele mele mov, m-a intrebat daca imi este frig  si mi-a adus din cuier o geaca matlasata, poate uitata de vreun student...nu stiu... Cert este ca mi-a tinut de cald si tremuratul a disparut... Concluzia, aduceti la examen si o gecuta/bluza de trening. Daca e ok in sala, o lasati in cuier. Mai bine sa fie....

​

La mine, nu a fost voie sa avem pix-ul nostru si nici apa, chiar nici sticle etichetate. Cum probabil am mai spus, examenul a fost foarte bine organizat, iar pe banca ne asteptau sticle de apa si pix-uri.  Totusi, nu strica sa aveti asa ceva in bagaj. Daca nu e voie, le lasati in geanta/rucsac in cuier. 

​

Despre SIMULARE

Eu am participat si in clasa a XI-a si a XII-a. Au fost niste experiente care au redat examenul cu acuratete. Inveti sa gestionezi timpul, te acomodezi cu facutul de buline. La capitolul testat cunostintele, mie mi se pare discutabila treaba... De obicei subiectele de simulare sunt mai grele, iar la chimie, mai ales, se axeaza mult pe partea de "stiati-ca", "info-plus", structuri "exotice", etc... Am auzit profesori care sustin ca rezultatul din simulare este irelevant, altii care tin sa atingi o anumita tinta (minim 65 de ex.). Eu m-am pregatit cu seriozitate si pentru simulari, am aprofundat si acele "fun facts", dar nu trebuie sa va demoralizati daca nu cunoasteti procentul de celuloza din lemnul de copac cu buline verzi care creste pe nu stiu ce insula din Mexic... Va recomand sa cititi cu mare, MARE atentie manualele din programa, sa fiti atenti la toate detaliile deoarece nu este exclus ca la admitere sa intrebe asa ceva!!! ATENTIE la exercitii!!! Multe informatii de teorie sunt "pitite" prin enunturi!!!Pana la urma, trebuie sa existe si grile care fac diferenta intre un punctaj de buget si unul de taxa. 

​

ANTRENAMENT

Ca pentru orice proba, antrenamentul este obligatoriu pentru reusita! Dupa ce am parcurs materia si ma simteam sigura pe cunostintele mele (undeva prin primavara) am inceput sa lucrez admiteri/simulari. La ora 9 (cand ar incepe examenul) ma asezam la birou, cu ceasul pe masa. Este foarte important sa stii cum iti organizezi timpul, cand completezi borderoul etc. Aici este loc de greseala, de imbunatatiri pentru ca la examen sa nu existe probleme la capitolul "organizare". In "Culegeri" voi atasa borderoul cu 100 de buline, identic cu cel pe care il veti primi la examen/simulare pe care il puteti tipari.

​

bottom of page